Monday, 12 December 2011

Roti Canai Zulieyanaz

Kami sekeluarga berbreakfastkan roti canai pagi ni. beli? oo no no no no..i buat sendiri ye. :-) yes home made. sedapnya..aiikkk..puji sendiri nampak...wakakakakak...aku buat dari kemarin lagi. kul 10 am siapkan batter dia. Tepung sekilo, marjerin 3 camca, susu manis 1/2 cawan, garam secukup rasa (err..1/2 camca makan), telur 2 biji, air 1 1/3 cawan. ok uli sampai lembut..sehingga boleh dibulatkan dan tidak melekat di jari ye hasil adunan itu. ok. saiz kebesaran bulat itu adalah kecil sedikit dari my genggaman. next time rujuk sini kalau tak ingat. lepas tu simpan dalam bekas dan juga jgn lupa sapu dengan majerin setiap satunya sebelum disimpan untuk elakkan dari melekat sesama sendiri ye. simpan semalamaan. sekilo tepung boleh dapat dalam 25-30 biji roti. kemarin aku start tebar kul 5.30ptg. ok dah. boleh tebar dah time tu. aku masak lebih kurang 10 biji petang tu. licin oleh myluv & super kids. tak sempat roti masak order dah sampai ke dapur dengan pinggan lagi. tu pun sebenarnya testing je. makan without any pencicah.
Then this morning aku masak lagi balance roti yang ada. emmm...dah tinggal semalaman ni kan roti dia jadi lagi lembut & gebu..senang nak tebar u. seperti biasa those super kids tak menyempat2 aku siap masak dah duduk tepi dapur. hot2 punya dapat kat depa la. dah kenyang baru pi tempat lain. alhamdulillah disukai oleh anak2. myluv pesan jgn buat selalu byk minyak ni. ok darling. pagi ni makan cicah dengan kari sardin.

No comments:

Post a Comment